OCULAR INTERRUPTION RFI QUESTIONS AND RESPONSES
[bookmark: _GoBack]Question 1.  Does MARCORSYSCOM anticipate incorporating a full range of laser-operational modes (in addition to the Spot and Flood Modes, as noted Sections 3.4.2.1 and 3.4.2.2, page 3) for the OI System?

Answer 1.  The laser operational modes specified in 3.4.2.1 and 3.4.2.2 represent the threshold attributes for the OI device.  


Question 2.  In Section 3.4.4.1 Maximum Permissible Exposure (page 3), the section notes that the OI device shall prevent an exposure to personnel to visible laser energy with an average intensity not greater than 2.25 mW/cm2 or infrared laser energy with average intensity not greater than the MPE defined in Table 5a of ANSI Z136.1-2007.  Is the visible MPE stated in this section correct as noted (2.25 mW/cm2) or should the visible 0.25 second MPE not exceed 2.54 mW/cm2 as defined in ANSI Z136.1-2007?

Answer 2.  The irradiance value specified in section 3.4.4.1 is correct.  This value represents a 10% reduction in the ANSI Z136.1-2007 MPE.  This reduction is intended to provide an additional safety margin for the purpose of addressing a specified requirement for risk of significant injury. 


Question 3.  In Section 3.4.4.3 Atmospheric Attenuation (page 4), can you provide the name of the study that substantiates the 35% attenuation of laser power constraint and also provide details on how you obtained the 58% for the range finder test procedure.

Answer 3.  There is no specific study substantiating the 35% attenuation of laser power.  However, atmospheric absorption and scatter are well known and documented.  The specification in section 3.4.4.3 indicates that the OI device must operate in conditions which will absorb or scatter up to 35% of the emitted energy prior to its arrival at a target 100m away.  The purpose of this specification is to ensure that the safety system does not interpret such conditions as a need to attenuate the glare source.  Further consideration will be given to this specification, and it may be specified as “visibility” as an alternative metric in the final iteration of the OI Performance Specification.  

The 58% attenuation of the rangefinder represents a hypothetical round-trip energy loss.  Starting with 100% of available energy, the outbound portion of the rangefinder’s beam path would reduce the power by 35% to 65% of the original value.  On the beam’s return, 35% of the new level would be absorbed or scattered.  35% absorption/scattering of the remaining 65% leaves a net transmitted power of 42.25% of the original energy upon its return to the rangefinder, which is roughly equivalent to 58% absorption.  Please bear in mind that this procedure is a draft, and may be revised to improve practicality.


Question 4.  In Section 3.4.4.3 (page 4), there is reference to laser energy arriving at the target.  Please define the target material substance (e.g., cloth, wood, metal, skin, or other material).

Answer 4.  The intended target of the glare source is the human eye. Standard NATO targets may be considered for this specification.   

Question 5.  In Section 3.6.3.1 Capacity (page 5), are the items noted within this section an expected configuration for the OI System?

Answer 5.  The items listed in section 3.6.3.1 are the same as those listed as required components of an OI system in section 3.1.1 (page 2) with the exception of the carrying case itself whose capacity is being defined.


Question 6.  In Section 3.7.1 Battery Life, the OI battery life operational performance shall be operable for at least 50 5-second engagements at the maximum output power (per 3.4.1), at a temperature of 0°C ± 5°C and should be able to operate for at least 100 5-second engagements.  Can you provide the OI System “off time” between 5-second engagements?

Answer 6.  The current mission profile assumes at least two seconds between each 5-second engagement.


Question 7.  Can the content in Section 3.2.4 Alignment Accuracy be revised to include “alignment accuracy testing to be performed after five settling rounds have been discharged from the weapon”?

Answer 7.  The specification included with this RFI is a draft; revisions will be considered prior to its finalization.  A change of this nature would be reflected in section 4.6.2.5.


Question 8.  Section 3.8.3 Body Finish defines the color of remote fire switch to be Coyote 476/498 (color number 20150 per FED-STD-595C).  Does the color of the “remote fire switch” include the connector plus the cable or just the switch assembly?

Answer 8.  The requirement of the draft specification is for the entirety of the remote fire switch to be colored Coyote 476/498.  Allowing the cable and connector to deviate and use other tactically appropriate colors/finishes will be considered as a potential revision to the specification prior to its finalization.


Question 9.  Section 4.6.9.6 calls out MIL-STD-810G, which states, “Whenever possible, mount the test item so that its configuration is representative of actual deployment, as provided in the requirements document.”  Please define the position and interaction of the test item.

Answer 9.  For the purposes of this test, assume that the OI device will be attached to the grip stock (in either the 3 or 9 o’clock position and set in the ‘ARMED’ state. 


Question 10.  Section 4.6.8.4 calls out analysis of the bill of materials (BOM).  Can this verification be performed by vendor certification without releasing the BOM to MARCORSYSCOM?

Answer 10.  Such a modification is a potential revision that will be considered prior to finalization of the specification.


Question 11.  Will MARCORSYSCOM (PM NLS) (PMM-136) provide any visibility on the funding and award timeline to field an OI system as described in the solicitation (Solicitation Number M67854121) and Specification (Attachment 1)?

Answer 11.  This program is currently going through a review and approval of a new acquisition strategy to accelerate the program and this program is funded in the Future Years Defense Program.  


Question 12.  In Section 3.7.5.2 the orientation of the batteries is required to have the positive contact of the battery pointing toward the battery cap.  This battery orientation noted in the Performance Specification is a non-standard orientation and increases the cost and complexity of a “case ground” power configuration, which is optimal for EMI protection.  If the purpose is to have a unified battery orientation, can this requirement be changed to have all batteries installed in the same orientation (negative end toward the battery cap)?

Answer 12.  The draft requirement in section 3.7.5.2 is intended to simplify training and allow Marines to determine the orientation of the battery in day/night conditions.  This configuration is preferred because of commonality with other devices in the Marine Corps inventory.    A revision to these requirements for clarity will be considered prior to finalization of the specification.


Question 13.  3.4.4.1 requires that the maximum average intensity to visible laser energy not be greater than 2.25mW/cm^2; can you confirm you do not mean 2.55 mW/cm^2, the value that was used in the 2011 OI RFI? 

Answer 13.  See the answer to Question 2.


Question 14.  The "flood mode" described in 3.4.2.2 states that "The OI device should be able to provide a beam divergence of at least 50mrad in flood mode"; what is the maximum required divergence while in "flood mode"?

Answer 14.  As described by the draft specification, flood mode requires a minimum divergence of 25mrad for acceptance, and objective credit will be given to systems providing divergence of 50mrad or more.  No maximum value has been specified.


Question 15.  What is the time between 5-second engagements used for measuring compliance to 3.7.1 & 3.7.4?

Answer 15.  See the answer to Question 6.


Question 16.  Are 3.3.3 or 3.6.2 to be interpreted to mean that the same hand that holds the OI device must be able to both FIRE the device as well as change the "system states" from "OFF" to "ARMED", the "duty cycle" from "CW" to "Pulsed", and the "beam divergence" from "SPOT" to "FLOOD" all without taking said hand off of the grip stock, or is it assumed that "system states" and "duty cycle" and "beam divergence" can be selected with the non-gripping hand?

Answer 16.  The draft requirements in 3.3.3 and 3.6.2 are primarily intended to address firing the OI device.  Transitions between states which require the operator to release the weapon/grip stock or use a second hand are acceptable.  A revision to these requirements for clarity will be considered prior to finalization of the specification.


Question 17.  Can the OI device attachment procedure include a "torque, then fire 3 rounds, then re-torque" sequence (or similar) so as to consistently mate the OI unit to the Picatinny rail in order to meet 3.2.4, the boresight alignment accuracy requirement?

Answer 17.  Training issues and procedures may be used to supplement technical solutions.  Such a procedure should be documented in the OI operator’s manual.  For test purposes, the OI will be attached to its host platform in accordance with any guidelines documented in the manual.


Question 18.  3.2.5 describes the time to either attach or remove the OI device from a weapon, whereas 4.6.2.6 indicates that time to boresight the OI device is also included in this time; is 4.6.2.6 correct in including this?

Answer 18.  No; neither boresighting nor removal should be included in 4.6.2.6.  The requirement in section 3.2.5 is accurate; therefore, 4.6.2.6 will be revised to correspond to 3.2.5.
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