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Question 58.  The response to question 36 is inconsistent with Paragraph 2.5.1 in the current Seed Project Statement of Work which, in part, states:  "The contractor will remove all structural remnants of the ship shielding range to include the soil berm, remnant foundation pads, and remnant industrial equipment."  The response makes no reference to removing soil other than the berm soil. Three related questions:  Will the current seed project statement of work by amended by formal modification or is the response to Question 36 now considered a change to the seed project statement of work? Is the soil from the entire ship shielding range to be removed to one foot below grade in addition to the berm soil as part of this project?  Will soil within the ship shielding range that is also in the intertidal area require removal?

Response 58.  (a) Response 36 was to provide further clarification on the objectives of the PWS.  The PWS will not be amended.  Sections 1.3 and 2.5 of the PWS provide the relative extent of work to be done and final result desired for the Ship Shielding Range.  Furthermore, the term material is a general term that may apply to both soil and construction debris.  Specifically, please reference Section 1.3 Objective, where it states “The primary objectives are to complete a radiological survey within the Parcel E-2 area of focus of Parcel E2 to support follow on removal and remedial actions, along with future survey and remediation requirements. The end result of this PWS shall be the radiological survey, removal, and screening of the ship shielding berm.  Surveys and removal of contamination associated with the Experimental Shielding Range shall occur to a level at least 1 foot below the base of the ship shielding range.  Material removed from the ship shielding berm shall be screened and segregated for backfill grading usability when they meet chemical and radiological free release criteria.  Materials removed from the ship shielding berm that do not meet chemical and radiological free release criteria shall be characterized for radiological and chemical waste requirements.”  Additional PWS requirements are provided in the referenced section 2.5 of the PWS for site specific parameters.

(b) The soil from the ship shielding range’s footprint is to be removed and screened for anomalies to the foundation and one foot below the observed end of the foundation material as per the PWS and through clarification in the responses to the Request for Information.  

(c)  As per clarification in Response 49, the shoreline is not included in this PWS.  For the purposes of this contract function, the general definition of the shoreline is that area which is between mean low low tide and mean high high tide line.  Therefore, the characterization survey is to include areas of elevation above the mean high high tide line.  See also Response number 3 below for additional clarification.
Question 59. The Seed project as-builts indicate that the height of the berm to be 5 ft on one end to 8 feet on the other.  The site walk indicates that the grading has changed. Please confirm if contractors should bid to the as-builts or please provide correct dimensions for bidding purposes.  Alternatively, please provide topographical current information. 

Response 59.  The most recent topographical representations are in Figure 1-4 of the Draft Final E-2 RI/FS, Reference 4.1.9, included in the site walk reference material.  These figures are time sensitive and may still not accurately represent current site conditions.  
As grading has changed in the footprint of the experimental shielding range the contractor should remove and screen berm and experimental shield range material that is directly over the footprint of the original range area.  Soil material that has passed radionuclide of concern anomaly screening requirements may be stockpiled in an area adjacent to the shielding range for reuse.  Construction debris material will be staged for the appropriate waste disposal stream. Radiological waste will be appropriate transferred to the basewide radiological transportation and disposal contractor. 
Question 60. Analysis of tidal influences in the area indicates that part of the Experimental Ship Shielding Range Fan-shaped area along the shoreline is submerged during high tide.  The response to Question 49 states that the shoreline is not included in the characterization survey.  Please confirm that the submerged shoreline section of the fan-shaped area must also be removed to a minimum of 12 inches.

Response 60.  In a clarification of Question 49, the shoreline is not to be included in the survey.  For the purposes of this contract function, the general definition of the shoreline is that area which is between mean low low tide and mean high high tide line.  Therefore, the characterization survey is to include areas of elevation above the mean high high tide line.  
For the purposes of this seed proposal, the Navy’s intent is to keep removal and characterization activities terrestrial in nature.  The contractor will remove all foundation and remnant infrastructure construction materials of the experimental ship shielding range fan inland of the mean high high tide line.  The contractor shall document the boundaries of the excavation and the nature and extent of remaining material left in the shoreline area.
Question 61:  In response to Question #12 pertaining to the subject RFP (dated 18 September 2009), the Navy provided the definition of surface anomaly (small areas of concentrated contamination greater than either the release criteria established in the TCRA Action Memorandum or an area exhibiting activity greater than 3 sigma above the average background for a site).  The Navy further indicated that anomalies may or may not contain an actual device or a physically identifiable source of contamination.  In response to Question #7 (dated 01 October 2009), the Navy indicated that the contractor will be responsible for removing anomalies located within 1 ft of the surface soil identified during the Characterization Survey.  Based on the review of the data summary for Phase V investigations, anomalies (physically identifiable point sources and un-identifiable sources) may be widespread and may not necessarily constitute small areas.  The removal of all anomalies may constitute a response action under CERCLA.  Please clarify, if it is Navy's intention that the contractor remove all anomalies including physically identifiable point sources and physically un-identifiable sources.

Response 61:  The Navy is aware that based on the results of the Phase V data, there may be significant areas above release levels, and therefore require removal.  This removal will be limited by the 1 ft bgs excavation limit.  
Question 62.  Section 2.5.2 of the Performance Work Statement (PWS) states that based on the results of the characterization survey, anomalies in the surface soil down to a depth of 1 ft bgs are to be removed across the E-2 area of focus. Section 1.3 of the PWS states that characterization survey results should provide an appropriate quantity of data for the surface and at depth using appropriate survey and sampling methodology. Please clarify if the soil below 1 feet below ground surface (bgs) needs to be characterized as part of the Characterization Survey.

Response 62.  The goals of the Characterization Surveys based on PWS section 2.5.2 are to provide beneficial data on the radionuclides of concern present at the site and their relationship to the physical characteristics of the site, to include surface features, fill material features, surface water hydrology, geology, land use, and hydrogeology which may affect the rate and direction of contaminant transport in the environment, and potential environmental events or future site conditions.  The PWS clearly calls for surface surveys and sampling.  It is up to the contractor to propose appropriate methodology to provide a characterization survey of radionuclides of concern at depth and in various media at the site.  See Response 3 below for additional clarification regarding the intent of the Characterization Survey. 
Question 63.  Section 2.5.2 of the PWS states that characterization should include sufficient information on the physical characteristics of the site, including surface features, fill material features, surface water hydrology, geology, land use, and hydrogeology. Please clarify the scope for collection of data for physical characteristics of the site, including surface features, fill material features, surface water hydrology, geology, land use, and hydrogeology.

Response 63.  Limited radionuclide data at depth is available for the Parcel E-2 Area of Focus of this PWS.  The contractor is to develop and propose a characterization survey based on a best value approach.  They may use the Multi-Agency Radiation Survey and Site Investigation Manual (MARSSIM) Guidance for Characterization Surveys in Section 5.3 to develop and propose and applicable characterization survey that will gather data on radionuclides and their nature and extent in the heterogeneous fill material to support the Wetlands Design Plan and the corresponding Parcel E-2 Remedial Investigation and Feasibility Study (RI/FS) remedy options for this area.  The characterization survey is not intended to be a final status survey for free release.  Ample information is available in the Historical Radiological Assessment and Parcel E-2 RI/FS regarding the geology, hydrogeology, chemical constituents of concern, and site history that may be beneficial in testing the conceptual site model and parameter relationships.

The primary intent of the characterization survey is to determine if the level and disposition of radionuclides of concern pose a risk to human health and the environment after implementing a wetlands mitigation action and associated regrading plan, along with placing a cover over certain portions of the area in conjunction with a natural shoreline in the Parcel E-2 area of focus.  This characterization survey should take into account various site close out requirements for radiologically impacted sites by the US EPA, California Department of Substance Control, Regional Water Quality Control Board, and California Department of Public Health.    
Question 64.  Section 1.3 of the PWS states that surveys and removal of contamination associated with the Experimental Shielding Range (ESR) shall occur to level at least 1 foot below the base of the ship shielding range. Please clarify, if excavation below the depth of 1 feet below the base of the ship shielding range will be required if radiological surveys identify contamination. If yes, is there a maximum depth bgs (e.g. 3 feet bgs), beyond which excavation will not be required based on the exposure pathway considerations and conceptual model for the site (e.g. release mechanism for radionuclides).

Response 64.  Maximum depth of excavation beyond the Experimental Shielding Range will be 1 ft below the bottom of foundation materials for the Experimental Shielding range.  Final Status Survey data from the 1 ft below foundation level will be used to support follow on wetland grading plans and required radiological screening activities, and the completion of the CERCLA remedial action decision process for Parcel E-2.
