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Q& A’s

QUESTION:

1)     “ Per SOW 3.3 and FAR 52.209-4, First Article Approval (e-2) states the Contractor "shall remove and dispose of any First Article from the Government test facility at the Contractor's expense." Please clarify the intent - are you indeed wanting the FAT unit removed?”

 ANSWER: “Sorry, NO FAT will be removed. The first article will remain as one of the 8 stands needed.
The only reason that the first article would need to be removed would be if it failed the FAT.  That removal would come at the contractor’s expense.”



QUESTION:

2)      “Per SOW 3.3 and FAR 52.209-4, First Article Approval (g), "The Contractor is responsible for providing operating and maintenance instructions. . ." We do not see where in the SOW you ask for an O & M manual. Being that these are Navy drawings, please confirm if you do or do not require an OEM O & M Manual.”

ANSWER: “NO OEM O&M Manual needed at this time. I do not see where in the SOW 3.3 it mentions a Operators/Maintenance Manual.  A manual is not required as we designed the stand.”


QUESTION:
3)    “The drawings show dimensions to two decimals across the length of the platform which translates to a tolerance of ±0.030”.  To hold this tolerance, we would have to take special measures that would be more expensive due to more labor hours.  Is it possible to discuss with an engineer, because we are pretty certain that for this application that is a tighter tolerance than necessary.  We would expect to be within a half inch (probably much better) over the length without incurring additional costs.  I highlighted the tolerance on the length, but there are many tolerances that may be tighter than necessary and we are hoping to talk to someone to decide whether these are critical.” 

ANSWER: Amount the tolerances.  “We would like to stick with the tolerances that are called out in the print.”

QUESTION:
4)     “SOW 3.4.9 says Each Stand Set shall be coated with a durable water resistant finish to protect from corrosion. The stand is primarily aluminum which is inherently corrosion resistant. We often leave the aluminum alone, but a few customers require coating. Are you wanting everything including all aluminum and tread decking coated (ie: powder coat)?”
ANSWER: “Aluminum is not required to be treated with a durable water resistant finish.  Any other metal is required to be treated with a durable water resistant finish.”
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