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SUMMARY OF CHANGES

SECTION 00700 - CONTRACT CLAUSES

The following have been modified:
52.228-1 BID GUARANTEE (SEP 1996)

(a) Failure to furnish a bid guarantee in the proper form and amount, by the time set for opening of bids, may be
cause for rejection of the bid.

(b) The bidder shall furnish a bid guarantee in the form of a firm commitment, e.g., bid bond supported by good and
sufficient surety or sureties acceptable to the Government, postal money order, certified check, cashier's check,
irrevocable letter of credit, or, under Treasury Department regulations, certain bonds or notes of the United States.
The Contracting Officer will return bid guarantees, other than bid bonds, (1) to unsuccessful bidders as soon as
practicable after the opening of bids, and (2) to the successful bidder upon execution of contractual documents and
bonds (including any necessary coinsurance or reinsurance agreements), as required by the bid as accepted.-

(c) The amount of the bid guarantee shall be 20 percent of the bid price or $3,000,000.00, whichever is less.-
(d) If the successful bidder, upon acceptance of its bid by the Government within the period specified for
acceptance, fails to execute all contractual documents or furnish executed bond(s) within 10 days after receipt of the

forms by the bidder, the Contracting Officer may terminate the contract for default.-

(e) In the event the contract is terminated for default, the bidder is liable for any cost of acquiring the work that
exceeds the amount of its bid, and the bid guarantee is available to offset the difference.

(End of provision) jf

SECTION 00800 - SPECIAL CONTRACT REQUIREMENTS

The following have been added by full text:
RESPONSES TO RFI'S

Responses to RFI Questions (RFI responses through 03/16/2016)
March 15, 2016

Section 01 50 00.00 22
Question: 2.1.2 Project and Safety Signs — Are these to be placed at the work site, at entrance to facility, or at
contractor office?

Response: Project sign is to be installed at the worksite as directed by the Contracting Officer. Safety signs
are to be installed at the Contractor office/trailer.



N40085-16-B-9322
0003
Page 3 of 8

Question: 3.2.2 a. It states that reasonable amounts of water will be available at no charge. Is there water available
at the helix house location? Or where is the closest location with water available for decontamination facilities?

Response: Water is not available to be provided by the Government for this contract.

Question: 3.2.4 Obstruction Lighting of Cranes — If cranes are used on this project, will the lighting requirements be
needed with the work being done under a 979 ft tower with lighting in place?

Response: Lighting requirements for cranes are not required.

Question: 3.4.2 Administrative Field Offices - Is it the intent that these will be placed at the helix house location or
other area on the VLF facility?

Response: Field offices are to be located in the vicinity of the South Helix House at a location to be approved
by the Contracting Officer. This location will need to be coordinated with the work of this and other
contracts and may need to be located along the access drive to the South Helix House rather than directly
adjacent to the building.

Question: 3.4.3 Storage Area - Since the VLF site is a secure facility itself, is the 6 ft chain link fence with the
visibility obstruction really required?

Response: The fencing is not required.

Section 02 83 13.00 20

Question: 1.5.1.1 Competent Person — It states that the competent person shall be a licensed lead-paint abatement
supervisor/Project designer in the State of Maine. This section 1.5.2.2 also states similar references to the State of
Maine. | reference the following:

Lead Abatement - 38 MRSA 81292(1) prohibits persons from engaging residential lead abatement activities unless
licensed or certified. The licensing and certification requirements are set forth in Chapter 424 of department rules.
This is all associated with residential requirements and the EPA's Lead Renovation, Repair and Painting Rule (RRP
Rule) requires that firms performing renovation, repair, and painting projects that disturb lead-based paint in homes,
child care facilities and pre-schools built before 1978 have their firm certified by EPA (or an EPA authorized state),
use certified renovators who are trained by EPA-approved training providers and follow lead-safe work practices.
These are not common to the industrial coating industry and would do nothing more than delay the work and
increase the costs. Is it the intent that we must follow the regulations and requirements of companies doing
residential, school, and child care facilities? Or follow standards within the Industrial coating industry with the
certifications of SSPC and similar agencies which certify Industrial contractors?

Response:

An “OSHA Competent Person” is acceptable for the competent person.

The facility is commercial so ME DEP CMR 424 does not apply.

Any contractor impacting lead-based paint at the facility needs to comply with the OSHA Lead in
Construction Standard, 29 CFR 1926.62.

Generated paint wastes need to be handled in accordance with US EPA Hazardous Waste Rules, 40 CFR Part
261.

From the Hazardous Materials Report included at the end of Section 02 83 13.00 20:

“Based on review of the analytical data for the collected paint samples, disturbance of painted surfaces does
not appear to create a significant risk for employees or the environment when performing general demolition
actions and that the painted materials would not require any special handling or disposal requirements for
any generated waste.”

Contractors performing renovation/demolition activities in which excessive amounts of

paint dusts may potentially be generated shall be trained in the hazards of exposure to such materials and the
subsequent control of the impacted environment, removal, cleaning, packaging, and handling of these
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materials as well as the wearing of NIOSH approved respirators, use of disposable clothing, and any other
requirements of the OSHA Standard. Workers should not be exposed to airborne lead levels greater than 50
pg/m3 as an eight-hour time weighted average (TWA) as outlined in OSHA 29 CFR Part 1926.62, Lead
Standard. Personal breathing zone sampling would be required to determine exposure.”

Containerized paint waste is to be tested and disposed of in accordance with Paragraph 3.5.2. Disposal is to
be coordinated with PWD-ME EV prior to removal from the site.

Section 09 97 13.22
Question: 1.10.2.7 Abrasive Media — It requests the results of tests of AB 3. Does this mean if a recyclable abrasive
is elected to be used, it must be new and no previously utilized material could be used?

Response: Recyclable abrasive is acceptable so long as it is not contaminated. Abrasive media, regardless of
type, requires approval prior to use.

Question: 1.10.3.5 Recycled Metallic Abrasive Media — Here it references AB 2 and wants tests daily and weekly
tests to be done by an independent laboratory? Is this the intent or only the lab tests done prior to the start of work as
required by the current version of AB 2? The daily tests are simple on site tests done in the field as work is being
done.

Response: Lab tests of abrasive media to be utilized are required. Daily tests in the field are acceptable with
weekly follow-up performed by a lab.

Question: 3.8.6 Abrasive Blasting — It states that the time interval between blasting and primer application shall not
exceed eight hours. We wish to confirm that this “8 hours” is from the completion of blasting operations as
“approved” by the quality control specialists and not the start of blasting operations. This way proper cleanup can be
performed prior to primer applications.

Response: The intent is 8 hours from completion of blasting. The intent is to minimize flash rusting.

General Questions

1.0 Question: Since many structural repairs are being based on the criteria given, is it the intent of the repairs to be
done before or after the coating work? Many conditions will not appear until surface preparation has been done. If
the areas are identified at this point and the repairs done, the surfaces will have to be again prepared for coating. If
the surfaces are prepared and primed, the repairs could be done but the specified recoat windows will be an issue. If
the full coating system is applied, significant damage is going to be done with the repairs and large amounts of
touchup will be required. Even if repair items are coated, significant coating repairs will also be required. To make it
an even playing field, would it not be in the best interests to indicate the procedure that is the intent? IE prepare the
surfaces to SP-6, identify the repairs, complete the repairs, prepare to SP-10, apply the full coating system.

Response: Agreed, prepare the surfaces to SP-6, identify the repairs, complete the repairs, prepare to SP-10,
apply the full coating system.

2.0 Question: Can the Reference drawings in section 00 01 15 1.3.1 be provided so we can view the original
construction?

Response: Reference drawings will be provided.

3.0 Question: Since extensive amounts of siding will need to be removed to access all areas of the structure, can a
drawing and specification for the various types of siding be provided for reference? It is likely some of this may
have to be replaced be it damage from removal and re-install or from corrosion. PLEASE NOTE that no unit
quantity or allowance is given in the bid schedule.

Response: Removal and repair of siding is not the intent. Repairs and coating to be accomplished with the
existing siding in place. Limited removal of siding, if needed to implement proposed repairs, will remove and
replace siding in-kind per the details included in the reference drawings noted above.
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4.0 Question: The various siding may subject to blast ricochet from sandblasting or even material from UHP if that
is used. What repair, if any, would be required? Can any area that shows signs of this be coated with the
intermediate and topcoats of the coating system as repair?

Response: Protect the siding from blast ricochet with a piece of sheet steel, or similar that can be laid against
the existing siding as blast operations proceed. The new coating system is not to be applied to the siding
panels. If the siding is damaged, it is to be repaired or replaced as noted above.

5. FAR 52.252-1 in the Solicitation incorporates provisions by reference. The web address provided for the
provisions (http://farsite.hill.af.mil/vaffara.html) yields an error message stating “404 — File or directory not
found.” Could you please provide the correct web address?

Response: The correct website is http://farsite.hill.af.mil/’ VFFARA.HTM.

6. FAR 52.232-15 Progress Payments Not Included is referenced in the Clauses Incorporated By Reference.
Please confirm if this project will include monthly progress payments for work completed.

Response: Progress Payments are provided per Specification 01 20 00.00 20, Paragraph 1.5.
7. Please confirm if the bid date is March 22, 2016 or March 23, 2016.

Response: The bid due date is March 23, 2016.

8.  Will the contractor be allowed to remove the ice shields from the South Helix House to perform the required
work?

Response: It is acceptable for the Contractor to remove the ice shields in part or in whole to execute the scope
of work noted as “Option 1” provided that the removed ice shields are reinstalled prior to September 30,
2016.

9.  On page 34 of the Solicitation, Offer, and Award documents under 5.0 Period of Performance, the document
states that on site construction activities cannot begin until after April 30, 2016. Section 01 14 00.00 22 of the
project specifications states that No work is to begin on site prior to April 15. Please clarify which date work is
allowed to begin on site.

Response: On site activities can begin after April 30, 2016 per the solicitation.
10. Please provide as-built drawings of the existing structure.
Response: Reference drawings will be made available.

11. Please reference Drawing SF501. Please provide a connection detail for how the 20ga Stl Cover Plate and 12ga
Alum Sheet are connected.

Response: The connection (if any) of the steel plate and aluminum sheet could not be observed during field
investigations. The 20 GA steel cover plate is part of the deck and is assumed to be connected to the deck. The
12 GA aluminum sheet is over the deck and cover sheet. There is assumed to be no connection of the
aluminum sheet to the deck, but all edge seams of the aluminum panels are continuously welded together.
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12. Please provide details of electric and water connection locations and supply amounts to be provided to
contractor.

Response: Electricity is available in the existing electrical distribution room located in the separate small
building located below the elevated deck that is to be replaced via the project scope of work. The station is
capable of providing power adequate for all construction activities except as noted in Specification 01 50
00.00 22, Paragraph 3.2.2.b.2. Water is not available to be provided by the Government for this project.

13. Will any work be required on the existing lightning protection? If so will work be required to recertify the
lightning protection?

Response: No.
14. Is there an existing fire detection and suppression system that will be in service during this contract?
Response: Systems will be in service during construction.

15. Will the contractor be required to clean and paint existing railings, ladders, stairways and stairway handrails as
part of this contract?

Response: Existing exterior ladders are required to be cleaned and painted. Existing railings at the exterior
ladder landings are required to be cleaned and painted. Existing railings at the roof levels are not required to
be cleaned and painted. There are no exterior stairways.

16. With considerations for the scope of the project and the project requirements (including restricted work due to
wind, mandatory cancelation of work due to wind and elevation restrictions, denial of access time included,
requirement for full containment, tie down of ice shields, mandatory timeframe of coating application), please
confirm that the period of performance is accurate.

Response: The period of performance noted in the solicitation is accurate as this is necessary to support the
mission requirements of this facility.

17. Document 00 41 00 Bid Schedule — 1.1.2 Bid Schedule Items 000102 and 000104 both direct the contractor to
include unit price items 0001a through 0001nn and 0001qg. Please clarify.

Response: Unit Price Items are utilized to provide unit price costs for specific repairs. Items 000102 and
000104 are the Bid Prices for the total repairs of the project.

18. Document 00 41 00 Bid Schedule — 1.1.2 Bid Schedule Items 000202 and 000204 both direct the contractor to
include Unit Price Items 0002a through 0002u. Please clarify.

Response: Unit Price Items are utilized to provide unit price costs for specific repairs. Items 000202 and
000204 are the Bid Prices for the total repairs of the project.

19. Reference Sheet SF221, Details C3 and B3, Keynote callouts 7 and 8. Keynote descriptions are to
Repair Drain Holes in Top/Bottom chords per B2/SF521.

a. Please explain the “Existing 1” Dia Hole” and “Exist Enlarged Drain Hole” — are these

coincident with each other or staggered?

Response: The “EXIST 17+ DIA HOLE” is the original round drain hole through the center of
the web of the member. The “EXIST ENLARGED DRAIN HOLE?” is the round drain hole
through the center of the web of the member which is noted as enlarged due to the

corrosion of the steel at the hole location. These two notes refer to the same location and

are coincident with each other.
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b. Details B2, C3 and C5/SF521 indicate providing a seal weld between the 1” drain hole in the
new reinforcing plate and the existing 1” drain hole in the web of the chord. Details also
indicate existing enlarged holes. If the intent is to also seal weld at the enlarged drain holes,
please provide the quantity and size of the enlarged drain holes.

Response: The intent is to seal weld at the enlarged drain holes. The quantity of enlarged
drain holes should equal the total quantity of drain holes. It is assumed all existing drain
holes are enlarged. The size of the enlarged drain holes will vary depending on the amount
of corrosion. Base weld quantity on an estimated 3-inch diameter enlarged drain hole.

20. Reference C4/SF223, Note 3: Please provide detail of connection and orientation of new L5 x3.5
legs in order to determine amount of weld required.

Response: The S-inch leg of the new L5x3.5 is welded to the existing top and bottom chords.

21. Reference C4/SF223: Please clarify if existing truss member connections are welded or riveted.
Response: The existing truss web member connections are welded to the top and bottom
chord. The connection of Trusses T-4L and T4-R to Trusses T-6R and T-6L are riveted.

22. Reference Sheet SF223: Please complete Section A4 to include the apparent connection
component pieces of MC18 and L4x4x1/2 and how these are connected to the W18/MC18 strut.
Also, please provide the length of the connection splice as shown in Detail A2.

Response: See attached revised Sheet SF223 for revised Detail A4/SF223 showing connection
information. The estimated length of the connection splice shown in Detail A2/SF223 is 1°-77+.
The exact length of the connection splice shall be verified in field.

23. Reference Sheets SF221 and SF222: Please provide dimensions of the various W12x65, W12x92
and W12x120 top and bottom chord members as applicable in order to estimate the various
reinforcement repairs.

Response: See attached revised Sheets SF221 and SF222 showing dimensions.
24. Bid Schedules Document 00 41 00, Unit Prices Form — Option 1 Ice Shields, Item 002u, Repair

Frame B — Frame B repairs are not identified on Sheet SF103. However, repairs to Frame A are
called out at Ice Shields 2SE and 3SW but are not listed in the Bid Form. Please clarify.

Response: See attached revised Sheet SF224. Frame B does not require repairs. Frame A does
require repairs. In Bid Schedules Document 00 41 00, Unit Prices Form — Option 1 Ice Shields,
Item 0002u: CHANGE “Repair Frame B” to “Repair Frame A”, CHANGE “A2/SF224” to
“C2/SF224” and CHANGE estimated quantity “35” to “70”.

25. Reference Sheet SF522. Detail A2 and A4, Note 5 references “See Detail C2/SF502. This detail
does not apply. Should this read See Detail C2/SF 522?

Response: Yes, CHANGE Detail C2/SF502 reference to C2/SF522.

26. Reference Sheet SF223. Detail A2, Note 2 references B4/SF214. This sheet does not exist. Please
clarify.

Response: Detail A2/SF223, DELETE Note 2.

27. Reference Sheet SF223. Detail C4, Note 2 directs to remove existing HSS. Is this correct as all
other members of Truss T4 are either angles or tees.
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Response: Note 2 is correct.

RFI

28. Within the Specification for the above referenced project, various methods of surface preparation are defined. Is
it the intent of the project to remove all existing coatings within the limits of work?

Response:

Yes, from the structural steel and associated connections and components including exterior ladders and
landings.

29. What is the amount of the Bid Guarantee that is due with the proposal?

Response: The Bid Guarantee needs to be equal to 20% of the total Bid oe $3,000.000.00 whichever is less

(End of Summary of Changes)



