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SECTION SF 30 BLOCK 14 CONTINUATION PAGE  
         
SUMMARY OF CHANGES   
 
 
SECTION  SF 30 - BLOCK 14 CONTINUATION PAGE  
 
 
 
The following have been added by full text:  
        PRE-PROPOSAL INQUIRIES 
PRE-PROPOSAL INQUIRIES 
 
REF 1.   2. Products 
2.1 Hoist  “  … hoist monitor card with blue tooth capability”.  
Q1.  Cable Kings does not come equipped with this feature.  Please provide clarification of manufacturer. 
A1.  Response: Monitor card is an available option. Yale authorized distributors should be able 
to provide this option. 
  
REF 2. 2.4 Electrical 
Provide Visual indicating panel assembly on the bottom of the bridge with lights sized and positioned to 
be visible from the ground. LED type lights shall be used for all indicator lights. Provide an amber 
rotating beacon light that is illuminated at all times during movement of the hoist, trolley, or bridge 
function. Provide a white light to indicate that power is available on the load side of the crane disconnect 
and a blue light to indicate that the main contractor is energized. A red motor over temperature pilot light 
is required if there is a motor over temperature device. If the crane is equipped with a slow speed or 
micro speed mode then a yellow light is required to indicate slow Voltage of the lights must be 115 VAC.   
Q2.  There is no such thing as an 'Overheating Light'.  Please provide direction. 
A2.  The terminology does not reference overheating.  The verbiage above in regards to the lights comes 
directly from the 11450.2 2-5.17 (2-5.19-.3© also provides guidance on this).It informs the operator the 
motor got too hot and is the reason the hoist is not hoisting (until the motor cools down). It is a light that 
triggered by the thermal overload device 
  
REF3.   Provide nameplates that are legible from ground level. The nameplates must read, in their 
respective order. "POWER AVAILABLE" and "CRANE ENERGIZED".   Energization of the "POWER 
AVAILABLE" light must be supplied by a separate, fused transformer.  
Q3.  Where are on the hoists would these be mounted?  With the lettering to be placed on the hoist, there 
is a clear possibility those may be too large to fit on the hoist.  Please provide direction. 
A3.  The nameplates should be next to the lights listed above so the operator understands what the lights 
on the panel mean 
 
Q4.  What type of lifting equipment will be allowed to be utilized inside the facility? please bear in mind 
that we will be removing a hoist that is some 40+ feet in the air & installing a new one, both of these 
operations will require the use of a Tele-porter type forklift. These lift are normally only available with a 
diesel power plant. Arrangements could be made to pipe the exhaust out the main hangar door, would this 
be acceptable? 
A4.  The hangar doors will need to be open during the duration of the equipment being in operation in the 
hangar. Coordination with the activity personnel will be required. Please keep in mind that the use of such 
equipment be will required to meet EM-385 (section 16) and P-307 1.7.1/1.7.2 requirements 
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Q5.  What type of personnel lift can we utilize, again we will need to access the full length of both 
runways to perform the required rail/beam survey and the full span of the crane in order to complete the 
hoist install?  The largest electric telescoping boom lift is right around 45-foot.  I do not believe these 
would be adequate to get up and over the simulators and access the crane runway in order to do the 
survey. 60’-0” units are available with Propane power plants, can we use propane powered lifts? 
A5.  We utilized an electric 45' manlift to conduct the rail inspection however felt that a 80' would have 
been better suited. Any gas burning (including propane) equipment utilized will require the hangar doors 
to be open. As there are two chiller pipes running through the center of the building and due to the 
simulators tight maneuvering , you will not be able to access all of the rail with anything less than a 60-
80' manlift. It is recommended the contractor conduct a site survey prior to ensure type of equipment that 
can access the locations needed. 
 
Q6.  What is the size of the existing bridge crane girders? This information should be on the general 
arrangement drawing. We need this in order to select the correct trolley to fit the existing bridge crane 
girders.  Paragraph 1 on page 12 of the solicitation states that the required lift for the new hoist is 45’-0”. 
Please clarify if that statement is referring to the available lift or is it referring to the required hook height. 
A6.  Required lift from floor to girder is 42'. Part number provided comes in 45' which will be set less 
than that for the lower limit switch. 
 
Q7.  What is the elevation of the bottom of the bridge girder? 
A7.  This would come from the original design drawings. 
 
Q8.  Is an elevation drawing of the existing crane and runway available, if so could we have a copy in 
order to determine the actual hook height of the new hoist? 
A8.  This would come from the original design drawings. 
 
Q9.  Paragraph 2.1, page 18 of the solicitation calls out a Yale Cable King model number (BEWN2-
10245-MT22S2-11450.2) This is a fictitious number, the only correct portion are the numbers BEW2-
MT22S2 and that model number hoist does not meet your specification.  
A9.  This is the part number provided by the local distributor (System Specialties) that meets Navy 
specifications. 
 
Q10.  Paragraph 2.1, page 18 of the specification last sentence  “…. and shall be equipped with a hoist 
monitor card with blue tooth capability” The existing hoist (Yale Global King) have a pulse monitor 
which measures several different functions however it is not available on the Yale Cable King line and 
additionally it is not Blue Tooth capable. Magnetek does have a similar item ( Data Logger”) available 
with the G+ Mini VFD buy it also is not Blue Tooth capable. Would it be possible to contact the author of 
the specifications ( NAVFAC BSVE WHE Group) and obtain a source for the monitor they have 
specified that will work with a package type hoist.    
A10.  This is an option to the Yale cable king provided by the distributor.   
 
Q11.  No reeving arrangement is specified, NAFVAC normally requires that the hoist be double reeved 
for true vertical lift, Do the new hoist need to be double reeved? 
A11.  The part number gives the reeving arrangement. Hoist is to be double reeved. 
 
Q12.  Paragraph 2.1.3.2, page 20 states that the hook and hook nut are to be marked and “the markings 
shall be visible when the hook and nut are assembled on the load block”. The markings on the hook 
would be visible however the markings on the nut would not be on a packaged hoist. Please consider 
revising this requirement.  
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A12.  It is understood that the while assembled the nut is not visible for markings. The documentation 
should support the nut information and when disassembled markings will be visible. 

Q13.  Paragraph 2.1.4 page 21, states “configure trolley such that the trolley has an extended wrap around 
trolley frame that prevents the trolley from dropping more than 1-inch in the event of an axle or wheel 
failure. Both ACCO and or Yale utilize drop lugs that designed and installed to provide the same drop 
limits, is this acceptable in lieu of the wrap around frame.  
A13.  Drop lugs is recommended. The terminology we utilize is drop lugs but some mfg's may use 
different terminology. 

Q14.  Paragraph 2.4, page 23 states “The crane contractor must furnish and install all electrical equipment 
on the crane…” Since the crane controls, drives and other electrical components are existing shouldn’t 
this paragraph be deleted? 
A14.  This refers to anything outside what is exiting that may be required. 

Q15.  Paragraph 2.4, page 23 also requires that we furnish a series of lights on the bottom of the bridge, 
again the bridges are existing shouldn’t this paragraph be deleted?  In the event we are required to furnish 
the visual indicating lights we would need to have a complete set of schematics for the bridge crane itself.  
A15.  The visual package is required and needs to be installed on the existing bridge panel. The original 
design paperwork will need to be provided. 

Q16.  The new hoist are specified with several options that were not furnished/available on the existing 
hoist; as a result the cross conductor festoon, push button festoon and the push button itself will need to 
be modified. In order to properly estimate the required changes we need copies of the bridge, hoist & 
trolley schematics, bridge panel layout and push button wiring diagram. 
A16.  This would come from the original design drawings. 

Q17.  The layout and installation drawings for the runway are required in order to determine the cost of 
the specified rail survey. 
A17.  This would come from the original design drawings. 

Q18.  Paragraph 2.7 appears to be a quote from Gaffey for a rail survey and is somewhat confusing.  
Would you please clarify what exactly we are required to furnish in terms of a survey and who is 
responsible to make any corrections/repairs if any are required. 
A18.  Not sure about the gaffey survey referenced. A rail inspection identified many issues that will 
need a complete rail survey to identify and remediate all rail deficiencies. Quotes should include 
remediating deficiencies from our survey and you performing your own survey.  Further remediation 
would be a separate quote after award. 

Q19.  Paragraph 2.10.2, page 27 states that the contractor shall perform the load test & that the 
government will provide the certified test weights and rigging. SD-09.1, page 16 States that the contractor 
shall witness government testing as described in enclosure I. Please clarify who is to perform the load test 
and please provide a copy of “Enclosure 1" 
A19.  The testing shall be conducted by the contractor with the government witnessing.  The required 
forms must be filled out by P-307 certified personnel. If the contractor is not P-307 certified than the 
government has to fill out the forms. Page 16 statement is in case the required testing was not conducted 
correctly by the contractor or additional testing is required by the government and the government has to 
perform then we need to ensure the contractor is on site to correct any deficiencies identified.  You are 
only required to do parts 1 and 6 of P-307SE.pdf, attached separately. 
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Q20.  Paragraph 1.4 calls for a general arrangement drawing for the hoist and crane; will the successful 
bidder have access to the existing crane drawings, and if so will they be available in a .dwg format? 
SD-05 Design data , SD-05S & SD-05M Structural & mechanical calculations: since we will be 
furnishing a standard catalog item for the hoist will any structural and or mechanical calculations be 
required. 
A20. This is typically for a complete crane install with girders and the standard OEM manual and 
schematics should be adequate. This may be more relevant to the rail and any alignment changes that may 
require associated calculations. 
 
Q21.  Who is responsible for the disposal of the existing material that is being replaced; if the contractor 
must remove all of the material does it have be deposed of off base ? 
A21.  The hoists being removed are to be palletized and provided to the BSVE which will be converted 
into a training hoist. 
 
PLEASE NOTE THAT SEVERAL ANSWERS REFER TO ORIGINAL DESIGN DRAWINGS.  WE ARE 
RESEARCHING THE AVAILABILITY OF THE DRAWINGS AND WILL PROVIDE MORE INFORMATION 
ON THAT SOON. 
 
PLEASE ALSO SEE REFERENCES ATTACHED SEPARATELY. 
  
 
(End of Summary of Changes)  
 


